S niektorými novinkami v doprave nesúhlasia motoristi i zdravotníci

07.04.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 7. apríla (TASR) - Aktuálna zmena dopravného značenia vo Vranove nad Topľou sa stretla s negatívnou odozvou u niektorých zdravotníkov, obyvateľov, ako aj návštevníkov okresného mesta. Zjednosmernenie vytýčených ulíc a zákazy vjazdu na miestach kde predtým neboli, súvisia s novým dopravným projektom, ktorý v sebe zahŕňa úpravu systému mestského parkovania.
K zmenám v oblasti dopravy došlo v nadväznosti na zmluvu, ktorú podpísala samospráva s nájomcom a prevádzkovateľom platených parkovísk na území mesta, bratislavskou spoločnosťou EEI. Tá uviedla v marci tohto roka do praxe v rámci skúšobnej a od apríla ostrej prevádzky projekt organizácie dopravy v centrálnej mestskej zóne. Jeho súčasťou je nový parkovací systém.
Zjednosmernenie Daxnerovej, Rázusovej a ulice 1. mája má v súvislosti s týmto projektom podľa Jozefa Sabola z odboru výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu vo Vranove nad Topľou za cieľ predchádzať kolíznym situáciám, ku ktorým na týchto komunikáciách v minulosti dochádzalo.
Zaznievajú však názory, že zmena dopravného značenia skomplikovala prístup k lekárskej pohotovosti situovanej na ulici 1. mája. Vodiči sanitiek či osobných áut sa k nej po novom nemôžu dostať pre zákaz vjazdu odbočením z ulice Duklianskych hrdinov, ale musia využívať iné trasy, ktoré sú napríklad v prípade príchodu z Námestia slobody oproti minulosti dlhšie o niekoľko stoviek metrov.
V tejto súvislosti iniciuje prevádzkovateľ lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) pre dospelých petíciu, aby sa k zdravotníckemu zariadeniu na ulici 1. mája mohli dostať pacienti opätovne aj z ulice Duklianskych hrdinov. \"Naším zámerom je promptne zmeniť dopravné značenie, aby sa mohli ľudia s akútnym zdravotným stavom dostaviť čím skôr na lekárske ošetrenie tak ako veľa rokov predtým,\" vysvetlila Eva Timková z LSPP.
Sabol konštatoval, že mesto je ochotné o tejto záležitosti s iniciátormi petície komunikovať. \"Sme iba na začiatku nového dopravného projektu, pokiaľ sa uvedené zjednosmernenie neosvedčí, určite pristúpime k prehodnoteniu daného stavu. Vieme o petícii, ktorú občania z ulice 1. mája chystajú, pokiaľ bude podaná, budeme sa ňou zaoberať na petičnom výbore,\" uzavrel Sabol.
Mestská polícia vo Vranove nad Topľou eviduje v súvislosti so zmenami dopravy množstvo sťažností zo strany motoristov, ktorí v uplynulých dňoch zaplatili pokuty za porušenie dopravných predpisov tak mestským, ako aj štátnym policajtom.
Náčelník vranovskej mestskej polície Jozef Baran informoval, že vodičov odbočujúcich zlým smerom v súčasnosti už nepokutujú, ale iba napomínajú. \"Dali sme pokyn, aby zatiaľ takéto prípady porušenia dopravných predpisov riešili policajti napomenutím, aj keď ide o závažné porušenia. Ide o krátkodobé riešenie, aby si občania na tieto zmeny zvykli,\" povedal Baran.
Na zmenu dopravných predpisov na ulici 1. mája sa chystá upozorňovať v priebehu apríla aj Policajný zbor (PZ) SR. Podľa slov Daniela Džobanika z Krajského riaditeľstva PZ v Prešove uložili štátni policajti v priebehu tohto mesiaca pri porušení dopravných predpisov vo Vranove na uliciach Daxnerova a Rázusova vodičom 13 pokút.
 

Vyberte región